Пошук по сайту:

Держборг України перевищив 6 трлн грн

Держборг України перевищив 6 трлн грн
Держборг України перевищив 6 трлн грн

З початку війни державний борг України у гривні зріс у 2,2 раза

Державний та гарантований державою борг України на кінець квітня склав 6,0104 трлн грн. У доларовому еквіваленті він складає $151,5 млрд. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«У квітні державний борг у гривні зріс на 1,5% (+86,2 млрд грн), у валютному еквіваленті на 0,3% (+$0,5 млрд). Приріст за місяць обумовлюється запозиченнями на внутрішньому ринку та отриманням траншу на 1,5 млрд євро від ЄС за програмою Ukraine Facility», – уточнює очільник комітету.

Голова комітету також повідомив про структуру боргу та його ключові показники:

  • 71,5% – зовнішній борг;
  • 28,5% – внутрішній.

До початку широкомасштабної війни зовнішній борг складав 61%, а внутрішній – 39% відповідно.

В розрізі валютної складової, 74,1% боргу є у зовнішньому валютному вираженні, тобто зовнішніх зобов’язань та валютних облігацій внутрішніх державних позик. Трохи більше чверті – 25,9% – це боргові зобов’язання держави у гривні.

Гетманцев каже, загалом з початку війни державний борг у гривні зріс у 2,2 раза, а у валютному еквіваленті – на 62,4%.

На думку очільника профільного комітету з питання фінансів, ці показники не є такими, які говорять про катастрофічне становище економіки.

«Так, боргове навантаження на економіку і бюджет суттєво збільшилось. За оцінками МВФ, відношення держборгу до ВВП зросте до 94% ВВП у 2024 році (проти 49% ВВП у 2021). Це обумовлено виключно повномасштабною війною… Доля найбільшої частини держборгу – перед офіційними кредиторами - вирішуватиметься після війни і за наслідками її завершення. Війну розпочала Росія, яка має понести за це в тому числі симетричне фінансове покарання», – вважає Данило Гетманцев.

Читайте по темі: Кабмін звільнив Кудерчук з посади голови Держкіно

Коментарі:

comments powered by Disqus