Пошук по сайту:

На відновлення зруйнованої росіянами медичної інфраструктури потрібні 17 мільярдів доларів - Ляшко

На відновлення зруйнованої росіянами медичної інфраструктури потрібні 17 мільярдів доларів - Ляшко
На відновлення зруйнованої росіянами медичної інфраструктури потрібні 17 мільярдів доларів - Ляшко

На даний момент на відновлення зруйнованої росіянами медичної інфраструктури України необхідні вже понад $17 мільярдів.

Про це на Міжнародній конференції з відбудови України, що триває у Берліні, сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

"В Україні зруйновані понад 1600 об’єктів закладів охорони здоров’я, і сума просто на їх відновлення вже перевищила $17 мільярдів. Коли ми говоримо, як довго це буде тривати і як в цих умовах говорити про здоров’я, ми розуміємо, що ту нам буде потрібна допомога і підтримка. Оскільки такого руйнування і порушень Женевської конвенції не бачив світ", - зазначив Ляшко.

Водночас, як наголосив він, інші кризи, які спричинила російська агресія, прямо впливають і на систему охорони здоров’я. Перш за все, нищення російським агресором об’єктів енергетики, що унеможливлює забезпечення необхідних для лікарень електропостачання, теплоносіїв, водопостачання.

"Це умови, в які заганяє російський терорист наші лікарні. Коли ми говоримо як реагувати на такі виклики, - ми не зупинили нашу реформу. Ми її продовжили під час війни, і вона вже приносить результат. Ми знаємо мінімальну кількість лікарень, яка необхідна країні в цей кризовий час, яку можна забезпечити теплом, водою, електрикою, бомбосховищами і надати найбільш критичну медичну допомогу", - сказав Ляшко.

Серед викликів, як додав Ляшко, стоїть питання ментального здоров’я населення України, на яке мали вплив два роки пандемії і майже три роки повномасштабної війни. Він подякував Олені Зеленський за ініціативу Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка за його словами, допомагає долати той руйнівний вплив, який війна несе для ментального здоров’я.

Читайте по темі: ЗСУ вдарили ракетами по командному пункту росіян: ЗМІ пишуть про поранення генерал-полковника Теплинського

Ще одним викликом для України, за словами міністра, є зростання кількості протезувань і реабілітації у постпротезному періоді. Для вирішення цієї проблеми потрібні як спеціалісти, так і нові знання і відповідні умови. Він нагадав, що за день в Україні проводять 10 тисяч реабілітаційних сеансів, для порівняння, на початку повномасштабного вторгнення їх було дві тисячі на день.

Актуальним, як додав Ляшко, залишається питання зменшення неінфекційних захворювань, таких як серцево-судинні, ожиріння, діабет, у тому числі через впровадження здорового харчування у школах, зменшення вмісту солі у хлібо-булочних продуктах, низку інших ініціатив.

Коментарі:

comments powered by Disqus