Пошук по сайту:

Гендиректор МАГАТЕ оцінив наміри побудувати нові блоки на Хмельницькій АЕС

Гендиректор МАГАТЕ оцінив наміри побудувати нові блоки на Хмельницькій АЕС
Гендиректор МАГАТЕ оцінив наміри побудувати нові блоки на Хмельницькій АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії підтримуватиме будівництво нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС та вважає ці наміри України своєчасними.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

"Ми будемо це підтримувати. Це, знову ж таки, те, що я обговорював з міністром Галущенком і з директором Енергоатому Котіним. Ми перебуваємо в контакті щодо того, як Агентство може підтримати ці плани", - сказав Гроссі, коментуючи наміри України щодо будівництва нових блоків на Хмельницькій АЕС.

За його словами, в МАГАТЕ вважають, що "це дуже своєчасні плани".

"Тобто продовжуйте рухатися вперед, незалежно від того, як розвиватимуться події в Запоріжжі", - сказав гендиректор МАГАТЕ.

Як повідомлялося, на початку квітня Кабінет міністрів схвалив розроблений Міністерством енергетики законопроєкт «Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції». Ним визначаються місця розміщення енергоблоків, кількість реакторів, їх типи і загальні характеристики, а також загальні вимоги до проєктування та будівництва.

Читайте по темі: У Швейцарії суд виправдав екснардепа Мартиненка, якого звинувачують у "відмиванні" грошей

В Енергоатомі розраховують підписати у червні угоду про купівлю двох ядерних реакторів у Болгарії. Йдеться про реактори російського виробництва з недобудованої АЕС "Белене".

Нині на Хмельницькій АЕС працюють два енергоблоки номінальною потужністю 1000 МВт кожен. Енергоблок №3 ХАЕС почали будувати у вересні 1985 року, №4 - у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Попри будівельну готовність 3-го блоку на 75% та 4-го - на 28%, у 1990 році через мораторій на будівництво нових АЕС проєкт призупинили.

Коментарі:

comments powered by Disqus