Пошук по сайту:

Правозахисники зафіксували 380 випадків незаконної передачі під «опіку» українських дітей у Росії

Правозахисники зафіксували 380 випадків незаконної передачі під «опіку» українських дітей у Росії
Правозахисники зафіксували 380 випадків незаконної передачі під «опіку» українських дітей у Росії

Протягом останніх двох років було зафіксовано відомості про встановлення протиправної «опіки» у 380 випадках, і щонайменше 78 випадків «усиновлення та удочеріння» зі зміною персональних даних українських дітей.

Про це правозахисниця Катерина Рашевська, юридична експертка Регіонального центру прав людини сказала під час свого виступу в МКЗБ (Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти), де було організовано круглий стіл з питань пошуку зниклих безвісти дітей з України.

«Протягом останніх двох років ми зафіксували відомості про встановлення протиправної «опіки» у трьохсот восьмидесяти випадках і щонайменше сімдесят вісім випадків «усиновлення та удочеріння», що супроводжується зміною персональних даних», - сказала вона.

Рашевська розповіла історію українського хлопчика Сергія, який вперше постраждав від російської агресії, коли йому було 9 років. Він підірвався на міні та отримав численні осколкові поранення і частково втратив зір. У 16 років він став жертвою незаконної депортації. Хлопця примусово вивезли до РФ та насильно передали в російську родину, а потім почали русифікувати.

«У Сергія забрали його документи, а на телефон встановили спеціальне програмне забезпечення, щоб відстежувати його геолокацію, щоб він не втік. Але хлопцю таки вдалося покинути й РФ і цю родину. І одним із перших у 2022 році повернутися в Україну», - розповіла вона.

Правозахисниця також наголосила, що як тільки дитина потрапляє під російський контроль, це завжди супроводжується нав’язуванням російського громадянства, включенням у російську систему формальної та неформальної освіти з елементами політичної індоктринації, а також мілітаризації.

Читайте по темі: Ракетний удар по Дніпру: п’ятеро загиблих, кількість постраждалих зросла до 53

«Росіяни створили за розпорядженням Путіна та під керівництвом його радника Сергія Кирієнка цілі центри військової підготовки на нових окупованих територіях. Там дітей тренують за тими ж самими методиками, що і російських солдатів-строковиків», - сказала вона. За її словами, у найбільш скрутному становищі опинилися діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

«Нині за інформацією українських органів влади - це близько 4 000 осіб. Таких дітей РФ депортує на власну територію, або ж примусово переміщує в межах окупованих територій України. Також нав’язує їм російське громадянство», - сказала вона.

Вона також розповіла, що Регіональний центр прав людини подав три повідомлення до Міжнародного кримінального суду (МКС), що стосуються депортації як воєнного злочину, невиправданої затримки репатріації як воєнного злочину, а також насильницької передачі українських дітей у російські родини, що має елементи злочину геноциду.

“Ми також зверталися до комітету ООН з прав дитини, і нині маємо з лютого місяця позитивні міркування даної установи щодо мілітаризації та політичної індоктринації в російській освіті, яка була протиправно поширена на окуповані території, і в яку були занурені депортовані діти. Ми також зверталися до комітету ООН з ліквідації расової дискримінації оскільки саме цей орган покликаний запобігати злочину геноциду”, - додала правозахисниця.

Коментарі:

comments powered by Disqus