Пошук по сайту:

РФ втрачає військово-морський центр у Криму - Неїжпапа

РФ втрачає військово-морський центр у Криму - Неїжпапа
РФ втрачає військово-морський центр у Криму - Неїжпапа

Чорноморський флот РФ був змушений перебазувати майже всі боєздатні кораблі з тимчасово окупованого Криму до інших місць, а його головний військово-морський центр стає неефективним через атаки України.

Про це сказав командувач Військово-морських сил Збройних сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв’ю Reuters напередодні Дня ВМС України.

За його словами, удари українських ракет і морських безпілотників завдали серйозної шкоди базі в Севастополі, яка є логістичним центром для ремонту, технічного обслуговування, навчання та зберігання боєприпасів, а також виконує інші важливі функції для Росії.

«Він створювався протягом багатьох десятиліть, можливо, сторіч. І тепер вони, очевидно, втрачають цей центр», – сказав Неїжпапа.

Командувач ВМС зазначив, що «практично всі основні боєздатні кораблі виведені противником із головної бази Чорноморського флоту і перебувають у Новоросійську, частина з них – в Азовському морі». Він додав, що російська військово-морська база в Новоросійську на східному узбережжі Чорного моря не має таких об’єктів, як кримський Севастополь, який служив місцем зберігання та завантаження крилатих ракет, які використовуються військовими кораблями для авіаударів по Україні.

«Я розумію, що зараз у Новоросійську намагаються вирішити цю проблему», - сказав він, назвавши це «головною проблемою» для російського флоту.

Читайте по темі: Кількість постраждалих від російського ракетного удару по Києву зросла до 96

Неїжпапа зауважив, що Україна знищила або пошкодила 27 військових кораблів РФ, зокрема п’ять були знищені морськими мінами, встановленими українськими військовими безпілотниками біля Севастопольської бухти. Це, за його словами, свідчить про те, що деякі російські військові кораблі, які рідко заходили в Азовське море на схід від Криму, наразі перебувають там регулярно.

Командувач ВМС повідомив, що Чорноморський флот РФ наразі переважно використовується для логістики, контролю над невеликою частиною прибережної території та для запуску крилатих ракет «Калібр» по Україні.

З урахуванням українських атак та ударів морських безпілотників, російські військові кораблі не заходять у північно-західну частину Чорного моря на площу майже 25 тис. кв. км, сказав Неїжпапа.

Він також наголосив, що постачання американських винищувачів F-16, яке, як очікується, відбудеться найближчим часом, стане поштовхом до того, щоб кинути виклик тому, що він назвав «повним пануванням» Росії у небі над Чорним морем. «F-16, оснащені відповідним озброєнням, матимуть змогу потіснити російські військові літаки. Північно-західна частина Чорного моря, особливо коридор для цивільних судів, буде майже на 100% безпечною», - сказав він.

Коментарі:

comments powered by Disqus