Пошук по сайту:

Зеленський: Медична інформаційна система у військових частинах має бути розгорнута до кінця року

Зеленський: Медична інформаційна система у військових частинах має бути розгорнута до кінця року
Зеленський: Медична інформаційна система у військових частинах має бути розгорнута до кінця року

Військова медицина має бути у фокусі уваги держави, до кінця року Міністерство оборони спільно з Генеральним штабом мають розгорнути медичну інформаційну систему у війську.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час І Міжнародного конгресу з військової медицини та ментального здоров’я "Воїн: життя, здоров’я, боєздатність".

"Тема обороноздатності країни перш за все асоціюється зі зброєю, технікою, оснащенням, і все це дійсно важливо. Водночас є річ у контексті війни, яка відіграє не меншу роль, яка так само є зброєю, але іншого характеру, – це фізичне і ментальне здоров’я наших воїнів... Саме тому військова медицина має бути у фокусі уваги держави, адже це - про людей і для людей", - наголосив Зеленський.

Він привітав медичних працівників з професійним святом та підкреслив, що життя і здоров’я кожного захисника є найвищим пріоритетом для України.

Глава держави зауважив, що 24 лютого 2022 року перед державою постали масштабні загрози, часто несиметричні наявним ресурсам і досвіду, і військова медицина не була винятком. Відтоді вдалося подолати чимало викликів. За словами Президента, нині стоїть багато завдань. Зокрема, він назвав побудову медичної системи, що відповідає викликам сьогодення, створення єдиного медичного простору, де кожен фахівець знає і виконує свою роль.

"Мова, зокрема, про ефективне використання ресурсів, постачання аптечок і турнікетів відповідної якості, постачання мобільних госпіталів. (Потрібно) бути уважнішими до поранених, до тих, хто повернувся з російського пекла, - мова про механізми реінтеграції визволених з полону бійців, створення центру реінтеграції та забезпечення відновлення військовослужбовців. Все, що може бути оцифроване, має бути оцифроване. Міноборони разом з Генеральним штабом до кінця року повинні розгорнути медичну інформаційну систему у військових частинах, щоб маршрут пораненого був прозорим і зрозумілим. Це те, чого очікує кожен військовий медик, кожен військовослужбовець", - наголосив Зеленський.

Читайте по темі: Україна повернула з окупованих територій двох жінок похилого віку

За його словами, має бути впроваджена ефективна система реабілітації, яка включатиме ментальне відновлення військових.

Президент відзначив українських військових хірургів, які проводять унікальні операції, що їх не роблять ніде у світі.

Глава держави запевнив військових медиків у всебічній підтримці у подоланні викликів.

Він також повідомив, що врегульовано питання щодо присвоєння первинного офіцерського звання лікарям, які не проходили військову кафедру.

"Мною підписано указ положення про проходження військової служби, яке регулює проходження служби особами з медичною освітою і присвоєння первинного офіцерського звання лікарям, що не проходили військову кафедру. Крім цього, я дав доручення уряду повною мірою забезпечити фінансування створення сучасного реабілітаційного госпіталю з модулем реінтеграції військових, звільнених з полону, та стабілізаційних пунктів для безперебійного надання медичної допомоги в зоні ведення бойових дій", - заявив Зеленський.

Учасники конгресу під час тематичних секцій обговорили ключові питання та виклики, з якими стикається сучасна військова медицина. Особлива увага приділялася ментальному здоров’ю військовослужбовців, яке є невід’ємною складовою їхньої боєздатності.

Коментарі:

comments powered by Disqus